Så planerar du din altan

Äntligen lite sol och värme – och kanske dags att bygga en altan till ert hus?

När vi ritar våra hus så har vi alltid med en grundtanke på hur en altan skulle passa bäst till husets utformning. Dock brukar det vara svårt att bestämma det exakta slututförandet innan huset är uppbyggt eftersom man bör ta hänsyn till de verkliga förhållandena för varje enskild tomt – hur omgivningen ser ut, hur väderstrecken ligger, om det brukar blåsa från något speciellt håll mm.

Avgränsning och belysning

Sedan kan altanen med fördel indelas i olika zoner, en för matplats/grillning, en loungedel för avslappning/solning och kanske även en del för ett ute-spa. Mellan zonerna kan man anlägga rabatter för att på så sätt ge altanen en grönskande och trevlig indelning. En annan sak man inte får glömma är altanbelysningen, vilket kan utföras med låga ”pollare” eller med nedfrästa spotlights i altanvirket – försök här att sätta en belysningsgräns i altanens ytterkant vilket kommer medföra att altanen ”växer in” i huset.

Villa Deco 24 med altan

Att välja material

När man bestämt utformningen av sin altan kommer vi till den trevliga frågeställningen gällande materialval – trä, sten eller kanske kompositmaterial. Varje material har sina fördelar och nackdelar och här gäller det att ta reda på vad som passar just er bäst. Vi brukar själva gärna rekommendera en altan byggt i kärnfuru vilket är ett riktigt bra och miljövänligt alternativ och där det obehandlade virket får sin rätta kulör/glans efter något år.

Men som sagt var så finns det en mängd olika utformningar och materialval för er altan. Tänk efter ordentligt vad just ni önskar och tycker om innan ni bestämmer er – och bo gärna in er ett tag i hus och i omgivningens förutsättningar, för då har ni alla möjligheter att få en altan för många trevliga och minnesvärda stunder framöver.