"UTERUMMET ÄR DET BÄSTA"

Trots ett stort intresse för inredning och trädgårdsskötsel var det inte självklart att Emil och Henrik skulle flytta till hus. Men efter att ha letat runt på bostadsmarknaden och konstaterat att många hus sprang iväg och blev alldeles för dyra, föll valet på att bygga nytt tillsammans med Huspartner.

– Vi insåg ganska snart att vi skulle hamna på samma kostnad, om inte mindre, om vi byggde ett helt nytt hus. Då hade vi även chansen att välja läge och hur huset skulle se ut så det var ett ganska enkelt beslut att ta, säger Henrik.

DET bästa av två världar

Sedan 2015 bor makarna Emil och Henrik i sitt lantliga men stilrena hus strax utanför Karlstad. Beslutet att bygga nytt växte fram av både ekonomiska och kreativa skäl. – Det bästa med att bygga nytt hus är att du är delaktig från början och kan sätta din prägel på huset från start, säger Emil.

En liten bit utanför Karlstad centrum svänger vi in på en grusväg. Från att precis ha varit inne i city så känns det nu som vi befinner oss på landet. Vi åker förbi några fält och ser de sista sommarblommorna tappert sträcka sig upp mot morgonsolen. Bakom ett krön tronar en ståtlig vit villa upp sig – vi är framme.

Här bor makarna Emil och Henrik tillsammans med den dansk-svenska gårdshunden Sonny. De möter oss ute på förstukvisten och bjuder in oss på en kopp kaffe.

”Enkelt beslut att ta”

De har bott i den vita villan på Dingelsundet sedan sommaren 2016. Innan dess bodde de i lägenhet, både i trappuppgång och senast med egen trädgård, men Emil började ganska snart längta efter annat.

– Jag tyckte om att greja i den lilla trädgården, men var ganska begränsad av storleken. Dessutom hade vi bostadsrättsföreningens regler att ta hänsyn till vilket gjorde att vi inte kunde göra vad vi ville rent estetiskt, berättar han.

Henrik å andra sidan, var ganska nöjd med livet på 76 kvm med en liten gräsmatta men Emil övertygade honom om att de skulle se sig om efter större. De började titta efter hus i Karlstad-området, mest äldre hus som krävde en del renovering. Budgivningarna var ganska aggressiva vid den här tidpunkten och många hus skenade i pris.

– Vi insåg ganska snart att vi skulle hamna på samma kostnad, om inte mindre, om vi byggde ett helt nytt hus. Då hade vi även chansen att välja läge och hur huset skulle se ut så det var ett ganska enkelt beslut att ta, säger Henrik.

”Kärlek vid första ögonkastet”

Efter att de tittat på en rad husleverantörer valde de Huspartner, främst för att de upplevde att Huspartner har en väldigt hög standard till bra pris. Husvalet föll på Pilfinken, ett modernt enplanshus i traditionell stil.

– Det var kärlek vid första ögonkastet! En annan familj hade byggt ett likadant hus inte så långt härifrån så vi åkte och tittade på det, säger Emil och får medhåll av Henrik.

Midsommarveckan 2015 köpte de tomten på Dingelsundet och exakt ett år senare kunde de flytta in i huset. Läget har det bästa av två världar – lantligt men ändå nära citypulsen. Dessutom ligger Vänern bara en kort promenad bort.

När frågan kommer vad det bästa med huset är blir det svårt att välja en sak, men till slut är de överens:

– Uterummet är nog ändå det bästa, det har vi använt väldigt mycket! Vi valde isolerat golv och tak för att kunna utnyttja det från vår till höst, säger Emil.

Trots att Henrik från början inte alls var lika sugen på att bygga hus som Emil var är han nu omvänd.

– Jag tyckte att det var så kul att vara delaktig i hela processen. Jag skulle lätt göra det igen! avslutar han.