"Vi trivs fantastiskt bra"

I Hasselbol strax utanför Karlstad bor Maria Åhlberg och Thomas Lindquist. De köpte en tomt med visionen om att bygga en sommarstuga. Och en stuga blev det minsann – en ”stuga” med extra allt som dessutom visar sig vara väldigt energieffektiv. För 3,5 år sedan flyttade de in och de har inte ångrat det en enda sekund.
utsikt

Maria och Thomas behövde bara ett försök

Maria, Thomas och hunden Elsa trivs bra i sitt enplans-hus med utsikt över sjön Gapern. Planen var ursprungligen att köpa en lägenhet i centrala Karlstad och bygga en sommarstuga på den sjönära tomten.

– Jag fick tips att prata med Lars Axelsson på Huspartner när vi började planera för sommarstuga. Vi bokade ett möte och pratade olika lösningar och vi fick också se några husmodeller. Efter att han bläddrat igenom några ritningar så låg det plötsligt framför oss – vårt framtida hus! Vi visste direkt att vi ville bygga det så lägenhet i stan byttes mot en villa på sommarstugetomten i stället, berättar Maria.

Stomme och resning av Huspartner

Maria och Thomas valde att köpa husstommen och få den rest av Huspartner, något som gick väldigt smidigt:

– Stommen var rest på en vecka och de var verkligen superduktiga, säger Thomas.

Anledningen till att de bara köpte stommen var att de redan hade bra kontakt med en byggfirma som de ville använda sig av. Fördelen med det menar de främst var att de kunde göra små justeringar under byggets gång.
Maria arbetar som gruppchef på Rejlers och Thomas, som tidigare arbetat på Valmet, gick i pension samtidigt som husbygget satte i gång. Det underlättade för alla parter att Thomas fanns tillgänglig för snabba beslut och han befann sig ute på byggplatsen nästan varje dag.

Energieffektivt kan ge ”grönt” bolån

På garagets tak sitter solceller som står för en stor del av husets elförsörjning. Thomas har ett stort intresse för energieffektivitet och målet är att huset, som just nu har en årsförbrukning på 14 000 kWh, inte ska förbruka mer än 10 000 kWh/år. Nyligen gjordes en energideklaration på huset och resultatet blev lika bra som förväntat.
Maria och Thomas hus hamnade på energiklass B, den näst bästa klassen. För att uppnå A-klass behöver huset vara ett passivhus.
Fredrik Klingvall, som var ansvarig för energideklarationen, berättar mer:

– Det här är ett jättebra resultat och genomgående för Huspartners hus. En stor bidragande faktor till det är de väl tilltagna väggarna med 285 mm isolering. Att ha ett energieffektivt hus är inte bara ett vinnande koncept för lägre elräkning och miljön, det kan även ge lägre bolåneränta. Många banker har valt att koppla sin ränta till att ett hus har en viss energiklass och vid ett bra resultat ges viss procent i rabatt. Energideklarationen utförs först efter att ett hus är färdigbyggt, till skillnad från energiberäkningen som görs innan och kan inte användas som underlag till banken.

Plats för umgänge

Huset är väldigt inbjudande och känslan av att komma hem infinner sig direkt, även om du bara är på besök. Allt är väl genomtänkt med placering av tvättstuga, de två badrummen och generösa förvaringsutrymmen vilket är särskilt bra när Maria och Thomas får besök. Med sex barn och fyra barnbarn blir det lätt fullt hus.

– Det är härligt när vi har familjen här på besök. De äldsta barnbarnen är sju år och de badar och fiskar i sjön som jag själv gjorde här i den åldern, berättar Maria vars föräldrar bor i huset bredvid som familjen hade som sommarstuga i hennes barndom.
Placeringen av hus är alltid väldigt viktig när du bygger och i Hasselbol var det såklart utsikten mot sjön som var det primära. De höga fönsterpartierna ramar in utsikten på ett smakfullt sätt och det är lätt att förstå varför Maria och Thomas har valt att inte ha en TV i det stora vardagsrummet utan har ett annat rum för det.

Huspartners arkitekt Lars blev hänförd av platsen första gången han besökte tomten:

– När jag åkte ut med Maria och Thomas första gången slogs jag av lugnet på platsen och den fina utsikten över sjön. Altanen är på 150 kvadratmeter, alltså lika stor som boytan, och den är förlagd så man ska kunna använda olika delar av den hela dagen och kvällen beroende på hur solen rör sig, berättar Lars. Ser man till Maria och Thomas materialval och inredning, så har de gjort ett riktigt bra jobb som hjälper till att ge huset sin speciella och hemtrevliga karaktär, fortsätter han.

Thomas resonerar om att många säger att man behöver bygga två hus innan allt blir rätt på det tredje försöket.

– Vi pratade med andra som byggt för att få lite andra perspektiv och ta lärdom av dem. Men för oss blir det bara ett husbygge. Vi träffade rätt och här trivs vi så bra, både med hus och läge, avslutar han.