stina1

Dags för stomresning – huset kommer på plats

Skidåkaren Stina Nilsson bygger nytt hus tillsammans med Huspartner i hemtrakterna kring Malung. Processen har pågått i flera månader och nu är det äntligen dags för stomresning på tomten.

Stinas hus är nu färdigbyggt i fabriken med fönster och panel och har varsamt fraktats från Karlstad till Malung med lastbil.

Stina är själv med på tomten under stomresningen.

-Det här är ju en kickoff för väldigt mycket som kommer hända nu framöver. Nu kommer det ske ganska stora saker varje dag så jag ser verkligen fram emot att huset kommer börja växa fram, säger Stina Nilsson.

"En Happening"

Att man som köpare är aktiv och är med vid själva stomresningen är någon som Lars Axelsson, chefsarkitekt på Huspartner starkt rekommenderar.

-Det tycker jag absolut att alla ska vara. Det här brukar vara en glädjens stund och en riktig happening, säger Lars.

För honom är stomresningen en väldigt viktig och rolig del i processen att bygga hus.

-Stomresningen är ju det tillfälle då man får bekräftat att det blir precis så man tänkt sig och kunderna brukar i det här skedet vara väldigt positiva och nöjda, säger han.

Även Stina håller med om det.

-Jag älskar konkreta saker och man kan föreställa sig och hoppas, men det är ju först nu man verkligen ser hur bra det blir. Det är jättekul att få se helheten, säger hon.

Väggar och tag kommer på plats

En stomresning tar normalt en till två dagar beroende på storlek och utformning. Det är även vid det här tillfället då det händer allra mest på byggplatsen. Tomten går från att i princip bara ha en platta till att stoltsera med ett hus med väggar och tak.

-Vi börjar med att lyfta väggarna på plats, sedan går vi vidare med takstolar.

När man fortfarande har byggställningar på plats går Huspartner sedan vidare med att täta takkonstruktionen med råspontskivor och takpapp för att få det tätt, säger Lars Axelsson.

Dessutom passar man på att lyfta in allt arbetsmaterial i huset som behövs för det fortsatta arbetet invändigt, innan taket kommer på plats.

När taket är tätt brukar Huspartner fortsätta med utvändiga arbeten.

-Vi sätter vindskivor, takfotsbräder, hängrännor och stuprör. Även blockskarvar och knutar tätas. Sedan går man på med takbeläggningen av plåt eller takpannor, säger Lars Axelsson.

Inflytt närmar sig

En fördel med sättet Huspartner bygger sina hus på är att alla komponenter tillverkas inomhus i deras fabrik i varmt och torrt klimat.
-Det innebär att alla delar kommer till byggplatsen i ett bra skick utan att ha stått utomhus.
När stomresningen är gjord brukar det vara ungefär 20 till 30 veckor till inflytt för köparna, beroende på storlek och utförande såklart.Stina Nilsson planerar att kunna flytta in i sitt nya hus till midsommar.
-Jag ser fram emot att stå där med ett helt inrett och färdigt hus i mitten av juli, säger hon.
Läs mer om att bygga hus här

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email