Utsikt från Stina Nilsons hus

Färgsättning – så ser trenderna ut

I och med Stinas satsning på skidskytte befinner hon sig just nu i Östersund och tränar. Men på hemmaplan flyter bygget på enligt plan. Stina och Lars Axelsson, arkitekt på Huspartner, har nu satt de interiöra färgerna i huset.

-Ja nu har vi gått igenom färgsättningen och landat i de valen, säger Lars.

Över lag jobbar Stina mycket med en naturgrå känsla i huset som knyts samman av en parkett som lutar åt det grå hållet. Dessutom blir väggarna generellt vita, men i fyra av rummen har Stina valt att gå på andra nyanser.

-I sovrummet jobbar vi med en lite mörkare färgskala som ska göra rummet lite mer intimt och rofyllt.

Stina Nilsson inspekterar färgval

Naturlig träpanel

Han menar också att Stina nu går in i rolig fas av planering och färgsättning.

-Stina har skickat flera olika förslag till mig som vi har gått igenom. Till exempel blir det nu träpanel i taket och på en vägg i vardagsrummet, säger Lars.

Ända från början har vildmarkstemat varit viktigt för Stina i hennes husbygge. Att använda sig av naturmaterial, både in- och utvändigt, är ett genomgående tema.

-Jag vill få in fjällinspirerad inredning, det är väldigt viktigt för mig. Jag mår väldigt bra i vildmarken och den känslan vill jag få in i mitt hem, säger hon.

Hennes nya hus ligger omgivet av både skog och vatten och huset är tänkt att integreras med miljön omkring.

-Längtar jag efter skogen är det bara att titta runt knuten, säger Stina.

Nya trender

Trenderna har svängt lite de senaste åren enligt Lars Axelsson.

-Både utvändigt och invändigt tycker jag att det är mycket naturmaterial som gäller sedan några år tillbaka, säger Lars Axelsson.

Det handlar mycket om att lyfta en känsla menar han.

-Det har blivit lite mer färg nu, man jobbar med naturnära färgskalor och material för att framhäva en känsla snarare än specifika kulörer.

Och Lars bästa tips till de som går i husbyggartankar och ska inreda är enkelt.

-Jag tycker man ska tänka tidlöst och hållbart när det kommer till materialval och stil på väggar. Välj något som du vet att du kommer gilla även om tio år. Sedan kan du enkelt förändra karaktären genom att byta möbler och accessoarer, säger han.

Stina Nilssons nya hus

Tre trendtips just nu:

Naturmaterial

Har det senaste århundradets industrialisering fått oss att längta extra mycket tillbaka till naturen? Oavsett varför så är naturmaterial och växter superhett inom inredning och vi förstår varför. Ett hem inrett med trä, bambu, bast, vass och gröna växter skänker ett lugn och kan ha en rogivande effekt. Perfekt för sovrummet med andra ord! Vill ni inte gå hela vägen? Satsa på små accessoarer som kan fungera som stilleben på bord eller i hyllor.

Återbruk

Den enda vägen framåt är bakåt. Ur klimatsynpunkt och ekonomiskt perspektiv är återbruk perfekt! Att återanvända saker eller låta dem få nytt liv i annan form minskar klimatavtrycket och ofta behöver en förvandling inte kosta mycket – eller något alls.
Det fungerar för möbler men även mindre attiraljer. Bygg ett bord av några trälådor och en dörr, eller varför inte låta den urdruckna glasflaskan bli vas till sommarblommorna? Fantasin är det enda som sätter gränser här!

Personligt

Ett hem som visar vem eller vilka som bor där är en trend som funnits med ett tag och som är här för att stanna. Visa dina personliga föremål som betyder mycket för dig, även om de kanske inte följer de senaste trenderna. Den där keramikkamelen du köpte på resan till Tunisien, tavlan du ärvt efter gammelmormor och blomkrukan som du fyndade på en loppis på 90-talet säger alla något om dig och din historia. Det är dessutom större chans att du hittar din egen stil och inreder mer hållbart om du lyssnar till ditt hjärta – istället för trender.

Se vår nya husserie här

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email