Från Slutbesiktningen 20200618 (78)-mindre

Utemiljön tar form

Stina Nilssons hus är så gott som färdigt invändigt och nu är det dags att ta tag i utsidan. Stina ville ha kvar mycket av naturkänslan, både inomhus och utomhus, så det har varit grunden för planeringen av utemiljön.

Redan i början av ett husbygge ska man ha en plan för utemiljön vad gäller infarter, parkeringsplatser, gångvägar och liknande eftersom man redan i bygglovsprocessen ska kunna redovisa för detta. Andra, mer estetiska element, menar Huspartners chefsarkitekt Lars Axelsson att man ska vänta med:

– Många får en helt annan syn på gestaltningen av tomt och hus när det väl står där. Det är först då man på riktigt kan se var solen går och hur man upplever utsikten och närheten till grannar. Där man först planerade en altan kanske inte alls känns lika självklart när stommarna är på plats, säger Lars.

Baksidan av Stina Nilssons hus

Utseende beroende på område

På Stinas tomt har stubbar, berg, ljung och lingonris har fått vara kvar men på baksidan som vetter mot vattnet finns en gräsmatta. Stinas hus är ett suterränghus och med det kommer också slänter. Slänter kan vara otympliga att klippa men om man sår ett långsamtväxande gräs så kan man klara sig med en klippning per säsong, tipsar Lars om.

Vill man förstärka naturkänslan ytterligare så är släntar en bra plats att plantera ännu mer av växterna som naturligt växer i området, exempelvis ljung och ris av olika slag.

– Jag tycker att det är viktigt att både hus och tomt passar in i området. En naturtomt i ett villaområde blir inte naturligt, precis som en polerad trädgårdstomt i ett skärgårdslandskap också kan uppfattas som malplacerad, säger Lars.

Flera nyanser av grått

På entréplanet, som också är övervåning, finns en väl tilltagen balkong med glasräcke. På markplan finns en stenlagd uteplats med utsikt över sjön. Den grå stenbeläggningen harmonierar fint med den sioo:x-behandlade panelen och om några år kommer även det tryckimpregnerade golvet på balkongen få en grå patina.

– Jag ville att allt som hör till huset gick i harmoni med den lite karga och vildmarkslika naturen. Huset ska liksom lyftas av utemiljön och vice versa, säger Stina.

Lars har märkt att eftersom fler och fler bygger pool eller spa-bad så kommer också behovet av att enkelt ta sig in direkt i badrum eller tvättstuga från utsidan. I Stinas hus har man tänkt på det så både badrum och relax har dörrar som gör att man enkelt kan ta sig in i badrummet efter ett dopp i sjön.

Ljussättning utomhus

Något som kan göra stor skillnad för utemiljön är vilken typ av belysning man väljer att ha utomhus. Eftersom vi lever i ett ganska mörkt land så är det tacksamt om man har möjlighet att belysa fasad och trädgård på olika sätt.

– Ljussättningen är väldigt viktig både i och utanför ett hus. På det sättet kan man skapa olika ”rum” i trädgården och faktiskt förlänga den ljusa årstiden lite, berättar Lars.

För att säkerställa att man kan belysa som man vill så är det viktigt att man förbereder för det redan när plattan till huset gjuts. Elektrikern ser då till att det läggs tomrör åt husets alla sidor, som sedan används till att skapa belysning utomhus.

För förstagångsbyggaren Stina har det varit skönt att ha kontinuerlig dialog sin husleverantör:

– Jag har fått otroligt mycket hjälp av Huspartner gällande alla möjliga olika val och särskilt just utomhusbelysning. Att man får tillräckligt mycket ljuskällor, men samtidigt inte för många så att det stör helheten. Det har varit väldigt värdefullt att få rådgivning kring det, avslutar Stina.

Se vår nya husserie här

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email